overlogoGamyklos 22b, Vilniaus r, Rudamina, 13249 

El. Paštas: rastine@frgimnazija.com

Telefonas: +370 5 2320114 


Ar kiekvienas rasime šašlykų kepimo procese fiziką?

Šiluminė energija gaminiams gali būti perduodama keliais skirtingais būdais, nuo kurių priklauso pagaminto maisto skonis. Kiekvienas kepimo metodas naudoja skirtingus būdus šilumai perduoti gaminiams. Kontaktiniu būdu indai perduoda šilumą maistui tiesiogiai per sąlytį, konvekciniu metodu maistas šildomas naudojant skystį ar dujas, indukcijos metodas indukuoja elektros sroves, o infraraudonoji spinduliuotė veikia išorinį paviršių.

Šašlykas gauna šilumą iš anglies kombinuotu būdu – per infraraudonąją spinduliuotę ir konvekciją.

Šiluma plinta mėsos viduje skirtingu greičiu, priklausomai nuo mėsos rūšies ir konsistencijos. Keptos mėsos skonis ir rausvumas formuojasi, kai pasiekiama tam tikra temperatūra. Norint reguliuoti kepimo procesą, galima keisti atstumą tarp anglių ir mėsos, naudoti riebalus ir marinatus, supjaustyti mėsą mažais gabalėliais ir pridėti prieskonių.

2023-05-16 9 klasės mokiniai, išnagrinėję daug temų apie fizikos dėsnius pamokų metu, pagilinę savo žinias savarankiškai mokydamiesi ir ieškodami informacijos, klasės draugams padarė pristatymą apie „Šašlykų fiziką“. Pristatymo metu mokiniai paaiškino, kur iškylos metu galima sutikti pamokų metu nagrinėtas temas. Po teorinės dalies būtinai seka praktinė mokymosi dalis, todėl antra šašlykų kepimo dalis vyko mokyklos parke. Mokiniai savarankiškai paruošė visus praktinės dalies komponentus. Kepdami mėsą dar kartą aptarėme, kurios fizikos pamokų žinios gali būti pritaikytos praktiniame darbe. Mokiniai puikiai praleido laiką ir įsisavino gautą informaciją.


  • VRSA
  • ŠMM
  • NSA
  • manodienynas
  • SRP
  • pomoc polakom
  • Lions_Quest
  • emokykla
  • tu_ne_vienas
  • manovita
  • erasmus+
  • olweus
  • TM4
  • Lochowo
  • PPT
  • robotikavaikams
  • robotikavaikams
Top